Gem. leestijd 2 min  738x gelezen

Voor helft stemmers is arbeidsmarkt (mede) bepalend bij komende verkiezingen

Voor helft stemmers is arbeidsmarkt (mede) bepalend bij komende verkiezingen

De huidige verkiezingen mogen dan nog geen centraal thema hebben, de toekomst van de arbeidsmarkt speelt voor de helft van de stemmers een grote rol, zo blijkt.

Zo’n 48 procent van de Nederlandse kiesgerechtigden zegt in onderzoek van Indeed, uitgevoerd samen met bureau Team Vier, dat de plannen van de politieke partijen op het gebied van de arbeidsmarkt hun stem tijdens de komende verkiezingen (mede) bepalen.

We willen verandering

En de meeste stemmers koersen daarbij aan op verandering. Meer dan de helft van de ondervraagden (55 procent) is bijvoorbeeld van mening dat de politiek ‘de huidige problemen van werkenden’ niet serieus neemt (welke problemen dat dan ook precies mogen zijn). Slechts 26 procent vindt het tegenovergestelde. Opvallend is wel dat 42 procent van de kiezers zegt niet te weet welke partij voor hem of haar het beste verkiezingsprogramma heeft met betrekking tot de arbeidsmarkt.

Wat heeft prioriteit?

Op basis van de onderzoeksresultaten kwamen de volgende arbeidsmarktthema’s naar boven als degenen met de meeste prioriteit:

  • De werkloosheid in het algemeen (23%)
  • Gelijke salarissen voor mannen en vrouwen met dezelfde functie (16%)
  • Jeugdwerkloosheid (14%)

Robotisering? Ja, maar ik zelf niet

Naar de toekomst kijkende verwacht 67 procent van de kiezers dat automatisering de komende 10 jaar een grote invloed heeft op de arbeidsmarkt. Toch vreest deze groep niet voor zijn of haar eigen baan. Op de vraag ‘Hoe groot acht u de kans dat uw baan over 10 jaar wordt vervangen door techniek?’, kwamen de volgende antwoorden:

  • Die kans is klein (57%)
  • Die kans is groot (14%)
  • Ik weet het niet (29%)

CPB-cijfers

Overigens zijn de arbeidsmarktplannen van de politieke partijen ook nog niet zo eenduidig. Uit een doorrekening van het CPB blijkt dat de SP op korte termijn de banenkampioen is, maar op de iets langere termijn juist het meeste banen vernietigt. Voor de VVD geldt het omgekeerde. Maar dat is wel weer onder bepaalde voorwaarden, zoals verlaging van het minimumloon.

Ook de zzp-discussie speelt hierin een rol. De meeste partijen willen de kloof tussen vaste werknemers en zzp’ers verkleinen. Hoeveel banen dat precies moet gaan opleveren, daar brandt het CPB liever de vingers niet aan. Maar dát het waarschijnlijk wel tot meer werkgelegenheid leidt, die uitspraak durft het CPB nog wel aan.

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners