Sinds eind 2013 stijgt het aantal vacatures continu. Ook staan ze langer open, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Maar zo krap als in 2007 is het allemaal nog niet.
Sinds eind 2013 neemt het aantal openstaande vacatures elk kwartaal toe, meldt het CBS. In totaal kwamen er in deze periode 74.000 vacatures bij, gemiddeld ruim 5.000 per kwartaal. En de groei versnelt. Zo waren er eind december 2016 in Nederland 169.000 openstaande vacatures te noteren, 8.000 meer dan aan het einde van het voorgaande kwartaal. Het aantal openstaande vacatures is sinds 2008 niet zo hoog geweest. Toch is de huidige stand nog altijd 80.000 lager dan de recordstand uit 2007.
Alleen in de landbouw neemt het af
Het aantal vacatures stijgt in bijna alle bedrijfstakken, aldus het CBS. De grootste stijging was in de handel (+2.000). In die bedrijfstak waren ook de meeste vacatures (bijna een vijfde van het totaal). In de zorg was er een toename van 1.000 vacatures, bij nijverheid en energie kwamen er bijna 2.000 bij. Alleen de bedrijfstak landbouw en visserij toonde een lichte afname.
Hoogste vacaturegraad in ICT
Al bijna 2 jaar lang is de ICT de bedrijfstak met wat genoemd wordt: de hoogste vacaturegraad. Hier waren 45 openstaande vacatures per 1.000 banen van werknemers. Ten opzichte van vorig kwartaal betekende dit wel een lichte afname. In de landbouw en visserij was de vacaturegraad het laagst: 8 vacatures per 1.000 banen.
Krap wordt krapper
In de drie bedrijfstakken met de meeste vacatures nam de vacaturegraad in het laatste kwartaal van 2016 toe. In de handel waren er 24 vacatures per 1.000 banen van werknemers (1 meer dan in het voorgaande kwartaal). Ook in de zakelijke dienstverlening en de zorg nam de vacaturegraad (licht) toe. Hier waren aan het einde van het vierde kwartaal respectievelijk 17 en 19 vacatures per 1.000 banen. Voor heel Nederland was de vacaturegraad de afgelopen 4 kwartalen in totaal 20. In 2015 was dit nog 17.
Vacatures staan langer open
Het aantal vacatures dat in de loop van een kwartaal ontstaat of vervuld wordt, ligt veel hoger dan het gemiddeld aantal openstaande vacatures. Zo ontstonden in het afgelopen kwartaal 238.000 vacatures en werden er 230.000 vervuld. Dit zijn de hoogste aantallen in 8 jaar tijd. Dat het aantal openstaande vacatures sneller toeneemt dan het aantal vervulde vacatures, duidt erop dat vacatures langer openstaan voordat zij vervuld worden, aldus het CBS.
Ruime arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt blijft wel ‘ruim’, in CBS-definities, al loopt de spanning wel iets op. Halverwege 2008 waren het aantal vacatures en het aantal werklozen bijna met elkaar in evenwicht. Er was toen sprake van een gespannen arbeidsmarkt. Toen de financiële crisis inzette, daalde het aantal vacatures snel, terwijl het aantal werklozen opliep. Eind 2013 waren er uiteindelijk ruim 7 maal zoveel werklozen als vacatures. Sindsdien loopt de verhouding weer langzaam terug. Er zijn nu gemiddeld 2,9 werklozen per openstaande vacature. En dat is dus nog genoeg om van een ruime arbeidsmarkt te spreken.
In een grafiek
In een grafiek ziet de ontwikkeling van het aantal vacatures door de jaren heen er zo uit (klik bovenin om het aantal openstaande en vervulde vacatures te zien):