Wil je veel sollicitaties op je vacature? Zorg dan voor een korte functietitel, zónder symbolen. Neem ook veel arbeidsvoorwaarden op in je tekst. En o ja, zorg dat die tekst tussen de 200 en 800 woorden lang is.
Die conclusie valt te trekken uit een nieuw rapport van Appcast, dat daarvoor naar 3,7 miljoen sollicitaties keek, die ruim 400 grote Amerikaanse werkgevers binnenkregen op hun vacatures.
Meer ‘Wij bieden’? Meer sollicitaties
Uit het onderzoek blijkt een bijna lineair verband tussen het aantal genoemde punten onder ‘Wij bieden’ en het aantal sollicitaties. Worden helemaal geen arbeidsvoorwaarden genoemd, dan reageert maar 7,4% van alle mensen die de vacature aanvankelijk openen. Bij meer dan 4 bulletpoints stijgt dat aantal echter naar maar liefst 22,5%.
Wees zuinig met symbolen en lange functienamen
Een andere les die uit het onderzoek is te trekken: wees zuinig met symbolen. En maak functietitels nóóit te lang. Een karakter als %, $, & of ! in je functietitel doet het aantal reacties zienderogen afnemen. En min of meer geldt hetzelfde voor functietitels die bestaan uit 4 of meer woorden.
De ideale vacaturetekst: 200 tot 800 woorden
De onderzoekers hebben ook de lengtes van de vacatureteksten afgezet tegen het aantal respondenten. Het blijkt daaruit dat teksten tussen de 200 en 800 woorden het meeste sollicitanten opleveren. Een goede functieomschrijving is ‘beknopt’, maar bevat tegelijk ‘genoeg relevante informatie’ voor de kandidaat, concluderen de onderzoekers hieruit.
Mobiel sterk in opkomst
Niet geheel verrassend, maar uit het onderzoek wordt ook (opnieuw) duidelijk hoe belangrijk de mobiele sollicitatie-ervaring voor kandidaten is. Weliswaar zorgt de desk- of laptop nog steeds voor de meeste kliks en sollicitaties, het aandeel is wel dalende. Zo steeg het aantal mobiele sollicitaties in 1 jaar met maar liefst 5,5%. ‘We geloven dat dit betekent dat werkgevers meer werk maken van hun mobiele sollicitatieproces’, aldus de onderzoekers.
In 2016 kwam nog maar 4,3% van de mensen die op hun mobiel of tablet een vacature openen uiteindelijk tot een sollicitatie. Vorig jaar was dit gestegen tot 5,1%. Dit kan echter nog wel iets hoger, aldus de onderzoekers. Ze raden daarom onder meer aan om minder vragen te stellen bij een mobiele sollicitatie, een sollicitatie nooit langer dan 5 minuten te laten duren en kandidaten bovendien in de gelegenheid te stellen makkelijk een cv te uploaden.
Lees ook:
Meer over vacatureteksten?
- Op 28 november organiseert de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie weer de blended workshop ‘Vacatureteksten schrijven‘. Meer weten of meteen inschrijven?