Gem. leestijd 3 min  604x gelezen

5 dingen die we leerden bij HR Tech World in Londen

5 dingen die we leerden bij HR Tech World in Londen

De laatste recruitmenttechnologie werd recent gepresenteerd in Londen, tijdens HR Tech World. Peter Cummings, oprichter en ceo van DevScore, doet verslag van zijn bevindingen.

‘HR TechWorld in London was belangrijk voor ons, omdat we eindelijk ons product lanceerden dat het veel makkelijker moet maken om IT-ontwikkelaars te werven. Maar er was tijdens het congres nog wel meer dat me opviel. En dat was vooral hoe technisch HR geworden is. Bedrijven van alle soorten en maten blijken allemaal bezig hun recruitment op een hoger niveau te brengen.

Hier 5 leerpunten die ik daaruit meegenomen heb:

#1. De vraag naar ontwikkelaars groeit naar records

Groot nieuws is het natuurlijk niet. Maar de schaarste aan ontwikkelaars staat volgens mij nog maar aan het begin. De opkomst van het Internet of Things zal miljoenen nieuwe banen creëren voor ontwikkelaars, en de vraag naar programmeurs zal naar recordhoogte stijgen. Nu meer en meer toestellen en apparaten software zullen bevatten, moeten bedrijven naarstig op zoek naar mensen die al die software ook kunnen schrijven.

De producenten van onze stofzuigers moeten allemaal mee concurreren om relevant te blijven

En daarbij gaat het niet om de kleinste bedrijven. De producenten van onze stofzuigers en elektrische schroevendraaiers zullen allemaal mee moeten concurreren, teneinde relevant te blijven. Ze moeten dus ook allemaal op zoek naar ándere mensen: mensen die zowel verstand van hard- als van software hebben.

#2. We moeten bias in de selectie overwinnen

Goede ontwikkelaars vinden is al een uitdaging. De beste ontwikkelaars vinden met de juiste vaardigheden om de bedrijfskritische functies uit te oefenen, is nog een veel grotere. Om goede ontwikkelaars zal een hardere strijd gevoerd worden. Maar let op: er ligt ook nog een groot terrein aan onbenut talent braak, want we vissen te veel in dezelfde vijver.

Let op: er ligt nog een groot terrein aan onbenut talent braak

Iedere werkgever kan mensen ontwikkelen. Daar zijn nauwelijks beperkingen voor. Om mensen met de juiste aanleg te vinden, hoeven we alleen maar veel objectiever te kijken of mensen die aanleg ook hebben. Niets meer, en niets minder. En dan blijkt er vaak veel meer mogelijk dan we aanvankelijk misschien denken.

#3. Nieuwe sourcing-tactieken zijn nodig

Goede programmeurs zitten vaak op onvermoede plekken. In Amerika heb je een project dat heet The Last Mile, in Engeland een soortgelijk project onder de naam Code4000. Beide zijn erop gericht gedetineerden te leren om te coderen. Door dit te leren in de gevangenis, hebben ze een grotere kans om eenmaal in vrijheid daarin ook verder te kunnen gaan.

In Amerika en Engeland leren gedetineerden om te programmeren

Ik ben zelf in de softwareontwikkeling terechtgekomen dankzij een goede vriend. Hiervoor was ik chefkok in een restaurant. De mentorervaring die ik toen kreeg hoop ik nu te kunnen doorgeven aan nieuwe ontwikkelaars. Sterker nog, we bouwen momenteel een platform, DevForge, om precies dat idee daadwerkelijk voor elkaar te krijgen.

#4. We moeten ontwikkelaars helpen te groeien

Als het gevecht om talent verhardt, moeten werkgevers meer manieren vinden om hun beste talenten binnenboord te houden. Daarbij gaat het nauwelijks om geld of de work/lifebalance. Waar het vooral om gaat is kansen om te groeien, om dingen bij te leren.

Het is cruciaal om ontwikkelaars 10 tot 20 procent van hun tijd te laten besteden aan ‘hack-time’

Cruciaal hierbij is bijvoorbeeld om hen 10 tot 20 procent van hun tijd te laten besteden aan ‘hack-time’: vrije projecten om nieuwe vaardigheden op te doen. Dit is misschien niet altijd rechtstreeks van belang voor de werkgever, maar indirect wel. Er komen bijvoorbeeld nieuwe toepassingen uit, of de werknemer blijft up-to-date, en minstens zo belangrijk: het kan de sleutel tot behoud van het talent zijn.

#5. IT-afdelingen hebben meer HR nodig

Ontwikkelaars zijn een lastig te managen groep medewerkers. Een individuele bijdrage aan een project is niet altijd helder uit te drukken, zeker voor een HR-afdeling. Daarom moeten IT-afdelingen ook zelf een actievere rol opeisen als het gaat om werving of behoud van ontwikkelaars. Dat kunnen recruiters en HR-mensen niet alleen voor elkaar krijgen.

IT-afdelingen moeten zelf een actievere rol opeisen in werving en behoud van ontwikkelaars

Door effectief de vaardigheden van hun teams in kaart te brengen – inclusief de flexschil – kunnen IT-managers betere beslissingen nemen over wie moet worden gepromoveerd of wie het best bij een bepaald project past. Doe je dat niet goed, dan kan dat leiden tot een hoog verloop, gemiste kansen of grote financiële verliezen.’

peter cummings londenOver de auteur

Peter Cummings is oprichter en ceo van DevScore, een bedrijf dat kandidaten assesst op basis van hun mailgebruik. Hij was vorige week in Londen voor HR Tech World.

Zelf ook naar een gaaf evenement?

Donderdag 11 mei vindt Werf& Live plaats, hét jaarcongres voor arbeidsmarktcommunicatie en recruitment. Met dit jaar de beste line-up ooit, met recruitmentmanagers van onder meer Rituals, Bol.com en Action. Om er maar een paar te noemen. Meer informatie vind je hier.

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners