Gem. leestijd 4 min  7293x gelezen

3 frisse manieren om vacatureteksten eens héél anders te presenteren

3 frisse manieren om vacatureteksten eens héél anders te presenteren

Waarom zijn vacatureteksten nog vaak van die sááie opsommingen van clichés en functie-eisen? Drie vernieuwende manieren waarop het ook kan (en wat dat kan opleveren).

heatmap the ladders onderzoek vacaturetekstenDat werkzoekenden vacatures ronduit slecht bekijken, weten we al sinds inmiddels beroemd eye tracking-onderzoek van The Ladders.

Ook Chris Mulhall van het Canadese softwarebedrijf PointClickCare kende dat onderzoek. En dus besloot hij eens te experimenteren met wat nieuwe manieren om dezelfde boodschap over te brengen, maar dan in een wat frissere, nieuwe verpakking. ‘Want vanuit het perspectief van de kandidaat duidt een saaie, bureaucratische vacaturetekst meestal ook op een saai, bureaucratisch bedrijf.’

En zo wilde hij absoluut niet overkomen. Mulhall ontwikkelde daarop drie verschillende innovatieve manieren van vacatures communiceren:

#1. Een vacature op video

Beeld zegt meer dan duizend woorden. Dus waarom laat je je eigen medewerkers niet gewoon op beeld vertellen wat het werk is dat ze doen? ‘Een authentieke vorm, en een goede manier om je boodschap over het voetlicht te brengen’, aldus Mulhall.

Er zitten vast wat praktische haken en ogen aan, en niet élke vacature is natuurlijk makkelijk in een video te vangen, maar in zijn algemeenheid is het wel een meer aansprekende vorm dan een meestal nogal droge tekst, aldus het bedrijf.

#2. Een vacature als infographic

Een tweede vorm die PointClickCare bedacht was een infographic. Dat zag er zo uit, waarbij het ging om de functie van een vertegenwoordiger:

pointclickcare infographic

Bedoeling van de infographic is om de werkzoekende aan te spreken op diens behoeften en motivatie, in een aantrekkelijke vorm. ‘In een op tekst gebaseerde functiebeschrijving zijn zulke motivatoren toch moeilijker te benoemen’, aldus Mulhall. ‘Denk aan dingen als groeipotentieel, de markt, het carrièrepad dat je voorgespiegeld wordt.’

In de cijfers staat bijvoorbeeld hoeveel van de mensen in deze functie eerder zijn doorgegroeid. Ook ziet de infographic er goed uit op mobiel. Belangrijk, zegt Mulhall, die 60 procent van zijn zoekverkeer inmiddels van mobiele devices vandaan ziet komen.

#3. Een vacature met een stripje

Een derde vorm waarmee PointClickCare experimenteerde was met een stripje. Dat kon een zelfgemaakt stripje zijn, via een programma dat heet Pixton. Dat levert dan een resultaat op zoals dit:

pointclickcare job description stripje

Wat ook kon, was dat een aflevering van Dilbert werd ingekocht, omdat die bij de doelgroep erg blijkt aan te spreken. Dat leverde dan een resultaat op zoals dit:

pointclickcare dilbert

De stripjes werden vervolgens gebruikt als eye-catcher voor een min of meer traditionele vacaturetekst. Alhoewel… traditioneel? Die vacaturetekst werd dan namelijk weer in een interviewvorm gegoten. Dat kwam er dan ongeveer zo uit te zien:

pointclickcare dilbert

De interviews bevatten overigens ook telkens een ‘grapje’. Zo wordt de vraag hoe een typische dag voor ontwikkelaar eruitziet, beantwoord met (onder meer): ‘Mits de tijd het toestaat, discussiëren over Star Wars versus Star Trek’. Dit punt leverde volgens Mulhall meer feedback op van het eigen softwareteam dan elk van de andere punten in de functiebeschrijving bij elkaar.

En, welke werkt nu het best?

En, de hamvraag: welke vacaturevorm bleek uiteindelijk het best te werken? Om die vraag te beantwoorden, verzamelde PointClickCare 600 respondenten, van wie de helft techneuten, en de helft non-tech. Ze werden gevraagd de vier verschillende vormen te bekijken (dus inclusief de ‘traditionele’ vacaturetekst) en daarna een voorkeur uit te spreken en te vertellen van welke vorm zij dachten dat het beste past bij het bedrijf.

Video en stripjes favoriet

Het resultaat: de non-tech-respondenten gingen vooral voor de video, en zagen de infographic niet zitten, omdat ze het te veel op een advertentie vonden lijken. De andere helft van de responsgroep, de techneuten, ging in de eerste plaats voor de stripjes, maar vonden de video ook erg leuk (behalve – verrassend genoeg – de jongere technici).

pointclickcare vacatureteksten

Minder verloop, dankzij video’s

PointClickCare werkt momenteel zelf dan ook meer met video’s, aldus Mulhall. Zo weet het bedrijf niet alleen meer trots te creëren onder de eigen medewerkers, die de video’s nu makkelijker delen in hun eigen netwerk. De recruitmentmanager zegt hierdoor ook een betere kwaliteit kandidaten te zien, en het verloop van nieuwe medewerkers is met 50 procent gedaald. Dat is volgens hem eraan te danken dat kandidaten nu betere, specifiekere informatie krijgen die echt iets zegt over het werk bij het bedrijf.

Eind aan de traditionele vacaturetekst?

Volgens Mulhall is de conclusie dan ook simpel: de traditionele vacaturetekst heeft zijn langste tijd gehad. ‘Er is duidelijk een mismatch tussen wat kandidaten willen zien in een functiebeschrijving en wat wij tot nog toe gewend zijn om hen voor te schotelen.’

Lees ook:

Meer van zulke verhalen?

Lees elke week de Nieuwsbrief van Werf& en blijf op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment! Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners